Druhé “Po stopách…” (2019)

Jelikož se nám první plavba líbila, rozhodli jsme se ji po roce zopakovat. Abychom vltavské putování opět napojili na příběh a odkaz voroplavby, oslovil otec myšlenky veslařského putování Radek Šťovíček kancléře knížete Karla Schwarzenberga, jehož rod je s historií voroplavby úzce spjat, a požádat jej o přijetí naší skupiny na zámku Orlík.

Audience na zámku Orlík byla potvrzena, a skupina veslařů ve složení Radek Šťovíček, Václav Chalupa, Pavel Malinský, Vítězslav Huja a Rudolf Baran se v neděli 5. 5. 2019 v 9:30 hodin vypravila z jihočeské vorařské osady Purkarec na svoji další plavbu.

Z Purkarce, vorařské vesničky u Hluboké nad Vltavou vyprovodil veslaře nejstarší žijící plavec, pan Václav Husa, stejně jako Spolek Vltavan Purkarec. První den plavby, stejně jako ostatní dny, probíhal za chladného počasí a nárazového, silného protivětru. V náročných podmínkách pětice veslařů s šestým veslařem, Petrem Kováčem, jakožto cyklodoprovodem doputovala na Podolsko, odkud se další den vydali směrem na zámek Orlík.

Při zastávce na Orlíku skutečně došlo k avizovanému přijetí panem knížetem Karlem Schwarzenbergem, se kterým jsme si připomněli plavbu jeho tatínka Karla VI. ze Schwarzenbergu s panem Václavem Husou na voru do Kamýka za druhé světové války, jež je popsána v knize Lidé od vody, kdy část příběhu se, i s odkazem na naše putování, dočtete i na stránkách TOP 09 zde. Velmi milé přijetí a povídání dalo zapomenou na čas, tudíž dále do místa noclehu na slapské přehradě se putovalo kombinací kolo – dodávka.

Třetí den putování veslaři tradičně navštívili Spolek Vltavan v Davle a tentýž den plavbu zakončili pod Karlovým mostem v Praze.

Tak jak je život pestrý a přináší mnohé radosti, které nám v letošním zajistilo setkání s panem knížetem nebo třeba účast slovenského kamaráda, Rudolfa Barana, který začal veslovat teprve nedávno a veslařské tempo se učil podle návodu na Youtube, tak jsme se po konci putování museli vyrovnat i s nečekaným odchodem velkého kamaráda a úspěšného výkonnostního veslaře, Petra Kováče. Čest jeho památce, Petra máme ve svých srdcích a při každé z dalších plaveb bude s námi.