4. etapa: České Budějovice – Hamburk 4.4.2022: Třebenice – Praha

Jelikož Slapská přehrada nemá možnost přepravy lodí zdymadlem ani výtahem, je potřeba lodě převézt „po souši“ do Třebenic umístěných pod hrází slapské přehrady.

Právě zde započal i další den Radkovy veslařské plavby do Prahy a dále do Hamburku, kdy po celý den jej doprovázely dvě generace veslařů Vidových, jmenovitě táta Richard a syn Jáchym.

Po převeslování bývalých svatojánských proudů, které v současnosti tvoří vzdutí štěchovické přehrady, došlo k dalšímu nutnému vytažení veslic a jejich přemístění právě pod hráz přehrady z důvodu odstávky zdymadla.

Za slunného, ale větrného počasí se přeci jen veslovalo příjemněji než v předchozích dnech a plavba pod Štěchovicemi v proudu do Davle příjemně ubíhala.

V Davli si veslaři užili již tradiční zastávku v klubovně spolku Vltavan Davle, který v letošním roce slaví 125 let od svého založení. Kromě skvělého, a rovněž již tradičního občerstvení, se nejmladší veslař – plavec Jáchym seznámil s tradicí voroplavby v bohatě zdobené a vybavené vltavanské klubovně.

Následoval dlouhý úsek přes Měchenice ke zdymadlu vranské přehrady, po jejímž „zdýmnutí“ bylo ještě potřeba proveslovat dlouhou rovinu k modřanskému jezu a dále na loděnici ČVK Praha kde dnešní etapa skončila.

Další den plavby má tedy Radek za sebou, což z Českých Budějovic do Prahy představuje vzdálenost více než 180 km z celkových 980 km. Do cíle tedy zbývá necelých 800 km, které Radek začne ukrajovat, po dni odpočinku v Praze, opět ve středu jedním dnem ještě na Vltavě a poté již na Labi.

Výtěžek Radkovy charitativní sbírky podpoří Domov důchodců v Bechyni nad Vltavou! Více informací zde ↘️.

ℹ️https://www.vorarstvi.cz/l/vltavsti-plavci-pomahaji/