12. etapa České Budějovice – Hamburk 13.4.2022: Lutherstadt Wittenberg – Aken

Středa utekla jako voda v Labi a Radek je již o dalších cca 60 km blíže svému cíli v Hamburku.
Aktuálně se nachází v městečku Aken v areálu místního veslařského klubu, kde již prohlédl všechny místní historické lodě a po zásluze si vychutnává pivko s výhledem na Labe.
Ráno se počasí na rekordní teploty netvářilo, nicméně postupně se Radek vypracoval až do veslování v krátkém rukávu a v cíli etapy, dle místních zvědů, hledali za doprovodným karavanem ochranu před sluncem a trochu stínu dokonce i místní psi.
Za Lutherstadt Wittenbergem se dnes Labe opět rozlilo do široké nivní řeky, hráze – Buhnen byly výrazně více zarostlé vegetací a okolí vypadalo, jako když se pluje lužními lesy.
Tato krajina středního Labe, udržovaná pilnými přírodními sekačkami v podobně nekonečných zástupů ovcí, jež soustavným spásáním stabilizují podklad hrází, je jako biosférická rezervace zapsána i v seznamech UNESCO.
Co se provozu na řece týče, bylo to dnes spíše o malých, turistických lodích typu kajak nebo motorový člun.
Díky výskytu veslařských klubů podél Labe je cesta velmi komfortní neboť Radek využívá zázemí klubů a snadného i bezpečného vystupování suchou nohou na nízké plato.
Zítřejší den bude pro Radka posledním kdy bude veslovat sám, neboť jíž v pátek ho na druhé lodi doprovodí kamarád Vítězslav Huja 👍.

Výtěžek Radkovy charitativní sbírky podpoří Domov důchodců v Bechyni nad Vltavou! Více informací zde ↘️.

ℹ️https://www.vorarstvi.cz/l/vltavsti-plavci-pomahaji/