Po stopách vltavských plavců v Anenských proudech Otavy

Trasa: Jistec – Zvíkov (14 km)

Z vyprávění našeho nejstaršího plavce pana Václava Husy byli nejuznávanějšími plavci na vorech otavští plavci. Protože veslování do Hamburku jsme museli z důvodu vládních nařízení odložit, rozhodli jsme se zahájit plavecko – veslařskou sezónu malou komorní plavbou Po stopách vltavských plavců na Otavě.

Na plavbě jsme se setkali s našimi „bratry“ ze Spolku Vltavan v Davli, kde je naše veslařská skupina členy. Naše putování jsme věnovali plavcům z Otavy a našemu panu Husovi, který má Otavu za svoji nejhezčí řeku. Otava byla pro plavce nejtěžší řekou a Ti, co ji splouvali byli jedni z nejlepších. Záměr plavit se z Písku na Zvíkov znemožňuje pro veslice nesplavný úsek.

Naše putování na nejtěžší řece pro plavení vorů jsme začínali z Jistce na Otavě. Krásný úsek, kde bývaly obávané Anenské proudy, peřeje, které končily na posledním jezu před soutokem Otavy s Vltavou jsme doveslovali pod hrad Zvíkov. Zvíkovské podhradí je jedním z nejhezčích míst na Vltavě a vždy se při našich plavbách na něj těšíme.