První „Po stopách…“ (2018)

Vůbec první plavba Po stopách vltavských plavců proběhla na jaře roku 2018 kdy otec myšlenky, původem olomoucký veslař a současný vorař krumlovský, Radek Šťovíček, oslovil kamaráda a legendu českého veslování Václava Chalupu s nápadem zorganizovat rekreační plavbu na veslicích, která by mapovala historii plavení dřeva a českého vorařství.

Slovo dalo slovo, oslovilo se pár kamarádů a první pětice veslařů se ve složení Radek Šťovíček, Václav Chalupa, Vladimír Milota, Vítězslav Huja a Pavel Malinský, s cyklo doprovodem v osobě veslaře Petra Kováče a řidiče doprovodného vozidla Honzy Kučery, vydala na cestu.

Čtyřdenní putování bylo zahájeno v pátek 4. května 2018 od plata Lannovy loděnice v Českých Budějovicích a veslovalo se až pod Karlův most v samém srdci Prahy, kam veslaři doputovali v pondělí 7. května.

Během plavby se veslaři setkali s pamětníkem voroplavby, panem Václavem Husou, který veslařům poskytl množství informací o plavení vorových pramenů, stejně jako předal tipy k zastávkám na zajímavých místech spojených s historií plavení dřeva, ať ještě zachovaných, anebo již dávno ukrytých pod vltavskou hladinou.